Farabi Sözleri
Yazımızın içeriğin de hazırladığımız farabi sözlerini bulabilirsiniz. Sizin de hoşunuza gidecek farabi sözleri yeni sözleri yazımızın devamından ulaşabilirsiniz. Birbirinden iyi farabi sözlerini siz değerli ziyaretçilerimiz için özenle seçtik. Bir çok farabi sözleri kısa olarak sayfamızdan bulabilir ve sosyal ağlarınız da paylaşabilirsiniz. Sizlerin de aklında eğer ki güzel farabi sözleri varsa bize yorum bölümünden bize gönderebilirsiniz. Anlamlı farabi sözleri için yazımızdan yardım alarak sözlere ulaşabilir ve kullanabilirsiniz.
Anlamlı Farabi Sözleri
– Var mısın ki yok olmaktan korkuyorsun.
– Sevginin kurduğu devleti adalet devam ettirir.
– Hiçbir şey kendiliğinden yok olmaz, böyle olsaydı var olmazdı.
– Hiçbir şey kendi kendinin nedeni olamaz, çünkü nedenin kendisi oluşandan öncedir.
– Evvela doğruyu bilmek gerektir. Doğru bilinirse yanlış da bilinir ama evvela yanlış bilinirse doğru bilinmez.
– Bir eylemin ahlaklı olduğunu bilip de ona uygun davranmayan kişi o eylemin ahlaklı olduğunu bilmeden ahlaklı davranan kişiden daha üstündür.
– İnsan bazen bir tesadüfle güzel işler yapar. Bazen de bu güzel işleri isteyerek değil, herhangi bir baskı altında yapmış olur. Böylece yapılan işler mutluluk getirmez.
– Lafı uzatanlara ne yapmak lazım diye Farabi’ye sormuşlar. Uzun konuşanı kısa dinlemek gerekir demiş.
– Önce doğruyu bilmek gerekir, doğru bilinirse yanlış da bilinir. Önce yanlış bilinirse doğruya ulaşılamaz.
– İyi bir insan öldüğünde ona ağlamayın. Asıl onu kaybeden topluma ağlayın.
– Düşünmek ruhun kendi kendisiyle konuşmasıdır.
– Uzun konuşanı kısa dinlemek gerekir.
– Erdemlerin en büyüğü bilimdir.
– Yalancı bilge, kalp akçe gibidir.
Ünlü Farabi Kimdir? Farabi Hakkında Biyografi
873 (H.259) senesinde Türkistan’ın Farab şehrinde doğdu. İlk tahsilini Farab’da gördü. Arapça, Farsça, Grekçe ve Latinceyi çok iyi öğrenerek, Aristo ve Eflatun’un eserlerini defalarca okudu. Ebu Bekr Serrac’dan gramer ve mantık okudu. Daha sonra kendini tamamen felsefeye verdi ve Yuhanna bin Haylan’la birlikte çalıştı. Vaktini felsefi düşüncelerini kaleme almakla geçirdi. Kitaplarını Arapça yazdı. Bir musiki üstadıydı. Kanun adındaki çalığı aletini o buldu. Ayrıca rübab denilen çağlıyı da o geliştirip, bu günkü şekle soktu. Birçok bestesi vardır. Matematikle de uğraştı. Farabai, ilimleri sınıflandırdı. Ona gelinceye kadar ilimler trivium (üçüzlü) ve huatrivium (dördüzlü) diye iki kısımda toplanıyordu. Nahiv, mantık, beyan üçüzlü ilimlere; matematik, geometri, musiki ve astronomi ise dördüzlü ilimler kısmına dâhildi.
Farabi ise, ilimleri; fizik, matematik ve metafizik ilimler diye üçe ayırdı. Onun bu metodu, Avrupalı bilginler tarafından ancak on üçüncü asırda kabul edildi. Hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının ilk mantıki izahını Farabi yaptı. O, titreşimlerin dalga uzunluğuna göre azalıp çoğaldığını, deneyler yaparak tespit etti. Bu keşfiyle musiki aletlerinin yapımında gerekli olan kaideleri de buldu. Aynı zamanda tıp alanında çalışmalar yapan Farabi, bu konuda çeşitli ilaçlarla ilgili eser yazdı. Aristo’dan sonra gelen bir felsefeci olarak kabul edildi. Eskiyi yeni felsefeye ustalıkla aktardı. Montesgieu, Spinoza gibi batılı filozoflar, Farabi’nin eserlerinin tesirinde kaldılar.
Farabi sözleri, sayfamızı beğendiyseniz diğer sunmuş olduğumuz bağlantıya da göz atabilir ve sosyal ağlarınız da paylaşabilirsiniz.
Dikkatinizi çekebilecek diğer bağlantımız; Doğum Günü İçin Güzel Sözler